Brygg din egen öl
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

BRYGGINSTRUKTIONER FÖR 
HALLONDRÖM (4 LITER)

---------------------------

FÖRBEREDELSER:

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5 liters)

• En slev

• En sil

• En sax

• En tratt

• En visp

• En stor skål

• Lite socker (Till tappningen om 2 veckor)

• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)

• Ca. 12 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor) 

 

Bryggningen tar mellan 2-3 timmar. 


1. STERILISERING

Den avlånga transparenta flaskan innehåller 30 ml miljövänligt desinfektionsmedel.

• Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Häll sen halva flaskan desinfektionsvätska (spara resten till flaskningen om 2 veckor!) i en stor hink eller något som rymmer 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.

• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Efter 30 sekunder är praktiskt taget alla mikroorganismer oskadliggjorda. Häll ut. Eftersköljning behövs ej.

• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).


2. MÄSKNING

• Värm 1,7 liter vatten i en kastrull till 67 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.

• Låt stå 15 minuter. Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. Rör om då och då. När 15 minuter har gått är det dags att laka.


3. LAKNING

• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.

• Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.


4. VÖRTKOKET

• Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar sänker du värmen och låter vörten småputtra.

• Låt småputtra i 10 minuter. Häll i all humle.

• Låt småputtra i ytterligare 5 minuter. 


5. KYLNING

• Nu ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.

• När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.


6. JÄSNING & EV. KRYDDNING

• Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen.

• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.

• Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.

• Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (18-20 grader). Första dygnet bubblar det ordentlig i kärlet. Efter det lugnar allt ned sig och det är smooth sailing resterande dagar. Bli inte orolig om det nästan ser ut som att det har slutat jäsa resten av tiden, så fungerar den här jästen och det är helt normalt.  

• Valfritt steg: När det har gått 10 dagar kokar du ihop purén av valfria bär. Se till att ha ungefär 1-2 dl. kokt puré. Låt den svalna och sen häller du ned den i jäskärlet. 

• Vänta i ytterligare 4 dagar och sen är det dags att flaska upp ölen.



FORTSÄTT TILL INSTRUKTIONER FÖR FLASKNING...



X