Instruktioner för
Skogsvin Blåbär
(9 liter)
Förberedelser
Följande kommer du att behöva när du brygger:
• En stor kastrull (minst 5-6 liter)
• En hydrometer
• En visp
• En termometer
• En tratt
• 1,6 kg strösocker
• Frysblock (alternativt mycket is)
Bryggningen tar mellan 1-2 timmar.
Sätt igång!
1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. *På bilden är det PET Carboy som jäskärl. I många av våra vinkit är det vanlig jäshink som ingår. Samma process gällande desinfecering ska genomföras oavsett jäskärl.
3. Tillredning - Häll blåbärsjuicen i kastrullen och fyll på med 4 liter vatten och värm på vätskan.
4. Tillredning - Väg upp 800 gr. vanligt strösocker och häll i kastrullen. Vispa tills allt socker har löst upp sig.
5. Kylning - Stäng av värmen och fyll på upp med kallvatten för att påskynda kylningen. Fyll på så att du har max 6 liter vätska i kastrullen.
6. Kylning - Kyl ned vätskan till ca. 22 grader. Detta görs enklast genom att sänka ned kastrullen i en vask fylld med kallvatten. Se till att byta kallvattnet med jämna mellanrum så går det snabbare. För att boosta nedkylningen kan man även ha is eller frysblock i vasken.
7. Jäsning - Häll vätskan i jäskärlet! Häll i jäst. Desinficera dina händer och sätt en hand över öppningen till jäskärlet. Sen skakar du jäskärlet, vilket syresätter jästen. Har du en vanlig jäshink kan du desinfecera en ballongvisp och vispa runt i blandningen så du får in syre i vätskan.
8. Jäsning - Tillsätt all jästnäring och vinsyra. Skaka om försiktigt och sätt på jäsrör samt propp. Fyll jäsröret med vatten eller desinfektionsmedel upp till linjen i jäsröret.
9. Jäsning - Ställ jäskärlet mörkt i rumstemperatur. Låt kärlet stå i 2-3 dagar.
10. Jäsning - Efter 2-3 dagar kokar du en sockerlag på ca. 3 liter. Ta 800 gr. vanligt strösocker och ca. 3 liter vanligt vatten. Kyl sedan ned vätskan till ca. 22 grader och häll ned vätskan i jäskärlet.
11. Jäsning - Låt vinet jäsa i ca. 2-4 veckor (kan ta längre tid beroende på jästen och temperaturen). För att veta om vinet har jäst klart så mäter man med en hydrometer. Vinet ska jäsa ut helt, med det menas att det inte ska finnas något socker kvar i vätskan som jästen kan bearbeta. När du mäter med din hydrometer får du olika värden, när du får samma värde några dagar i rad vet du att jäsningen är över och vinet har jäst färdigt. Medan du väntar på jäsningen kan du passa på att samla vinflaskor. Eller så köper du vinflaskor här! När du har konstaterat att vinet har jäst ut kan du hälla i påsen med jässtopp. Låt vinet stå i några dagar extra efter du har hällt i jässtopp på detta sätt klarnar vinet en aning och riskerar att bli mindre grumligt. Tänk på att försöka hålla jämn temperatur under jäsningen. Ett tips kan vara att vira en badhandduk runt kärlet så det isolerar och häller en jämnare temperatur.