Instruktioner
för flaskning
(10 liter med jäshink eller PET Carboy UTAN tappkran)
Förberedelser
Följande kommer du att behöva:
• Strösocker
• Desinfektionsvätska
• 10-liter kastrull eller något annat som är rent och rymmer ca. 10 liter
• Hävert
• Kapsylerare och kapsyler
• Cirka 24 glasflaskor, helst bruna (33 cl.)
Sätt igång!
1. Sterilisering – Om flaskorna har använts tidigare måste de diskas noggrant. Blanda desinfektionsmedlet enligt instruktionerna för just det desinfektionsmedlet du använder. Gör en blandning på 5 liter och fyll en hink (ca. 5 liter) med blandningen.
2. Sterilisering – Börja med att stoppa ner flaskorna en efter en i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel. Töm sedan flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade. OBS! Har du ett desinfektionsmedel som heter VWP måste du efterskölja allt som du desinficerat. Fortsätt sedan med resten av utrustningen – hävert, kapsylerare och kapsyler. Häll även lite desinfektionsmedel i en 10-literskastrull och skaka/rör runt vätskan.
3. Kolsyra – Dags att förbereda det som senare kommer att bli kolsyra, nämligen socker + jäst (inget du behöver tillsätta eftersom det redan finns i ölet). Rada upp alla flaskor på rad och häll ned 3-4 krm (gäller för 33 cl. flaskor). vanligt strösocker i flaskorna. Var noga med hygienen och kladda inte i onödan med händer runt flasköppningen.
OBS! Vill du göra detta ännu enklare så köper du Carbonation drops - det hittar du här!
4. Tömma jäskärlet – Stoppa ner den desinficerade häverten i jäskärlet. Änden med slang ska sticka ut från jäskärlet. Stoppa ner häverten försiktigt så att den inte når bottensatsen. (Är du superpetig, rädd för att utsätta vörten för syre i onödan och skicklig att hantera en hävert kan du hoppa över nästa steg och föra över ölet från jäskärl till flaska direkt istället för att köra via kastrull).
5. Tömma jäskärlet – Ställ jäskärlet på diskbänken och 10-literskastrullen på golvet. Montera det korta munstycket till slangen och sug igång ett tryck. Rikta slangen mot kastrullen och låt ölen rinna ner i kastrullen. Undvik bottensatsen.
OBS! Om du brygger ett recept där du har torrhumlat tex. Humlejuice kan det vara bra att sila vörten innan den når kastrullen så du inte får ned humlerester kvar i ölet. Detta gör du lättast genom att ha en desinfecerad kökssil eller saftsil som du ställer över kastrullen.
6. Flasktappning – Placera kastrullen på diskbänken. Lägg en tidning på golvet framför diskbänken och ställ flaskorna på tidningen. Diska och desinficera häverten igen och stoppa ner den i kastrullen. Gör på samma sätt som tidigare med munstycket och sug i gång ett tryck. Denna gång stoppas slangen ner i flaskorna (en i taget).
7. Flasktappning – Fyll varsamt flaskorna så att det finns 2-3 cm luft kvar i toppen av respektive flaska. Använd slangklämman när du flyttar slangen till en ny flaska för att förhindra spill.
8. Kapsylering – Ställ de fyllda flaskorna på diskbänken och placera en desinficerad kapsyl på flasköppningen. Därefter trycker du fast kapsylen med kapsyleraren. Vänd flaskan upp-och-ned en gång för att försäkra dig om att sockret (som senare blir till kolsyra) blandar sig ordentligt med ölet.
Vill du lyxa till det lite kan vi rekommendera vår bänkkapsylerare!
Njut&skryt!
Nu har du bryggt en helt egen öl. Låt flaskorna stå mörkt (temp. 17-23C) i ytterligare 2-3 veckor. Sen in i kylen och njut tillsammans med vänner. Och tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet!
Kolla gärna igenom vårt receptsortiment där vi kontinuerligt fyller på med nya spännande recept!