Instruktioner för att brygga kombucha
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Brygga kombucha 
Instruktioner (Startvätska utan scoby)
(1 liter)

-> Om du har köpt ett kit med startvätska med SCOBY klickar du här!


Förberedelser

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• En kastrull

• En tratt

• Ett sugrör

• Hushållspapper

• En visp

• En te-sil

• En sax

• Valfritt: Smaksättning t.ex. färska hallon eller ingefära

 

Bryggningen tar ca. 45 min.





Gör så här!

Bryggning

  1. Värm 1,2 liter vatten i en kastrull till 80 grader på spisen.
  2. Lös upp 3/4 dl strösocker i vattnet med en visp.
  3. Ställ av kastrullen från plattan och häll i medföljande te.



  4. Låt teet dra i 10 min. När det är klart, sila bort te och häll i glasburken.
  5. Låt svalna till 20 grader. För att påskynda kylningen kan man sätta glasburken i en kastrull med kallvatten.
  6. Klipp upp påsen till startvätskan och häll i vätskan i teet.


     
  7. Ta ett ark hushållspapper och fäst på toppen med gummisnodden.



Jäsning

  1. Låt burken stå i rumstemperatur mellan 5-12 dagar.
  2. Efter 5 dagar kan du börja smaka av kombuchan med hjälp av ett sugrör. Håll tummen på toppen av sugröret, dra upp och smaka av.
  3. Låt aldrig burken stå i direkt solljus. Tänk också på att temperaturen styr jäsningen. Är det varmare månader krävs inte lika lång tid i jäsning medan kallare månader kräver längre jäsning.
  4. När du är nöjd med smaken på din kombucha är det dags att buteljera.
  5. Valfritt! Om du vill brygga ytterligare en gång vid senare tillfälle är det nu dags att spara en del av vätskan som startvätska till nästa gång du brygger. Häll över 1 dl. vätska till en desinficerad burk och låt den stå svalt. Öppna burken och använd all vätska vid nästa tillfälle. 

Buteljering 

  1. Rengör flaskorna ordentligt!

     



     
  2. Häll kombuchan i glasflaskorna och förslut flaskorna med bygelkorkarna. Använd tratt när du häller kombuchan från burken till flaskorna. I det här läget har du möjlighet att smaksätta din Kombucha. Du kan smaksätta med vad du själv tycker är gott!
  3. Låt flaskorna stå i rumstemperatur ytterligare 1-3 dygn för att skapa kolsyra till din Kombucha. Kontrollera efter några dagar genom att försiktigt lossa på kapsylen och lyssna till om det pyser, vilket betyder att den är kolsyrad. Har den kolsyra kan du stoppa den i kylen så du stoppar kolsyreproduktionen. Har den inte hunnit få kolsyra får du låta den stå någon dag till. I vissa fall kan det dröja upp till 2 v. innan kolsyran uppstår. 
  4. När drycken är kolsyrad förvarar du flaskorna lämpligast i kylen. Var försiktigt när du öppnar flaskorna. Kombucha blir till en väldigt sprudlande dryck som om den fått stå lite för länge gärna sprutar ur flaskorna.
  5. OBS! För att förhindra för mycket kolsyra i flaskorna kan man pysa ut lite tryck med jämna mellanrum genom att försiktigt lätta på korken en gång per dag.

 

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X