Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet
Sriracha är en slät mix av fermenterad chili ofta smaksatt med lök, vitlök och ibland vinäger och socker. En stark och mycket användbar sås som passar bra till allt från kött, grytor, sallader och friterat. När du har din egen Sriracha är det även mycket enkelt att skapa sin egen Sriracha majonäs, bara blanda majonäs med valfri mängd av Sriracha. Sriracha är lik Tabasco i smaken men sägs vara en aning mindre kryddig och lite mildare. För dig som gillar starka såser med härlig hetta har vi på Det Lilla Köksbryggeriet satt ihop ett recept på en ljuvlig Sriracha.
Ingredienser
Bra att ha hemma
Så här gör du egen Sriracha
Ingredienser
- 350 gram chili. Välj sorter du själv tycker om och tänk på hettan styrs av vilka frukter du väljer
- 1-2 tsk havssalt (Saltet får inte innehålla jod). Vid fermentering är det 1,5% av totalvikten salt som gäller.
- 2-3 schalottenlökar finhackade
- 6-8 vitlöksklyftor
- Ca. 7 dl. vatten
Bra att ha hemma
- Köksbryggeriets fermenteringskit
- Flaskor för att förvara din Sriracha i
- Våg
Så här gör du egen Sriracha
- Hacka chilifrukterna och löken fint. Rensa bort kärnorna ur chilin.
- Lägg chilifrukterna och löken i fermenteringskärlet
- Häll över vatten så det precis täcker innehållet
- Häll i rätt mängd salt (1,5%)
- Lägg på glasvikten ovanpå chilifrukterna och löken. Allt pressas under vattenytan
- Skruva på locket med jäspipen
- Låt stå i ca. 14 dagar
- Mät gärna med ph-papper så att du kommer ned i rätt ph-värd ca. 4
- När vätskan har jäst klart mixar du med stavmixer allt till en slät mix och passerar bort köttet från frukterna.
- Om du vill kan du smakjustera din Sriracha med socker och vinäger för att skapa ännu mer djup i såsen
- Häll upp i flaskor och låt stå i kylen några extra dagar innan du provsmakar för att smakerna ska hinna sätta sig
- Njut!