Hot Sauce - Recept
Ingredienser
Följande kommer du att behöva när du fermenterar med Det Lilla Köksbryggeriets fermenteringskit:
• 20 st. stora chilifrukter (valfri sort)
• 1 st. rödlök
• 5 st. vitlöksklyftor
• 1-2 cm. lång färsk ingefära
• 8 dl. vatten
• 2 msk jodfritt salt (ex. havssalt)
Gör så här!
1. Sterilisera glasburken (t ex med hett vatten, obs! Kokande vatten kan göra så att burken spricker)2. Koka salt och vatten, låt svalna
3. Skölj chilifrukterna och dela på mitten
4. Skölj, skala och hacka grönsakerna i lagom stora bitar
5. Lägg chilifrukterna och grönsakerna i glasburken
6. Häll på saltlösningen
7. Lägg på glastyngden och skruva på locket med jäspip
8. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 veckor
9. Sila av saltlösningen och spar den
10. Mixa och spä med saltlösningen till önskad konsistens
11. Häll upp på mindre flaskor med bygelkork eller squeeze bottles, smaka av, tillsätt äppelcidervinäger om du önskar
12. Låt mogna i kylen i några veckor (gärna längre)
13. Njut som den är eller som smaksättare i grytor!
(Hållbarheten är cirka 1 år i kylskåp)