Instruktioner för
Kellerbier, Nya Carnegiebryggeriet (lager)
(4 liter)
Förberedelser
Följande kommer du att behöva när du brygger:
• Två stora kastruller (minst 5-liter)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Ett svalt ställe
• Frysblock (alternativt mycket is)
Bryggningen tar 2-3 timmar.
Sätt igång!
1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. 3. Mäskning – Värm 1,7 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.
4. Mäskning – Låt stå 15 minuter. Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. Rör om då och då. När 15 minuter har gått är det dags att laka. I det här läget har man som bryggare ett val. Antingen låter man mäsken stå i 15 min. Då bidrar malten fortfarande med lite smak, kropp och färg till ölet. Dock finns risken att ölet kommer bli grumligt. Alternativt kan du låta mäsken stå 60 min eller tills vätskan har blivit helt klar/transparent. Då minskar du risken för att ölet i slutändan blir grumligt. Det senare alternativet ger även mer kropp och smak från malten.
5. Lakning – Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.
6. Lakning – Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.
7. Vörtkoket – Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i humlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.
8. Vörtkoket – Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter. Ta bort skum som bildas under koket med en sked.
9. Kylning – Nu ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.
10. Kylning – När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.
(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)
11. Jäsning – Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen.
12. Jäsning – Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Använder du VWP rekommenderar vi att använda diskhandskar. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
13. Jäsning – Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.
För just detta öl kan vi rekommendera att göra en så kallad blow off tube. Mer om det kan du läsa här. Den här jäststammen kan ibland göra att ölet jäser över. Det är egentligen ingen fara, det påverkar varken smak eller kvalitet men kan bli jobbigt att städa. Om du inte har möjlighet att göra en blow off tube rekommenderar vi att ställa jäskärlet på ett fat och kanske täcka över med en pappkasse.
14. Nästan klart! – Ställ jäskärlet på något mörkt ställe i cirka 14 dagar. Den här jästen är en lagerjäst, vilket innebär att det ska jäsa svalt. Den optimala temperaturen är 12 grader. Men den jäser enligt vår erfarenhet rätt rent även i rumstemperatur. Men försök att hålla jäsningen så sval som möjligt. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Ibland bubblar det inte alls. Men jäsprocessen är med största sannolikhet igång!
15. Få påminnelser! Vill du bli automagiskt påmind om när det är dags för nästa steg och även få tips på hur du kan vara väl förberedd så fyll i din e-postadress nedan så fortsätter vi hjälpa dig och just din bryggning!
16. Väntan… – Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa 12-pack glasflaskor från oss här!
Tips! Gör flaskorna ännu finare genom att köpa Det Lilla Köksbryggeriets egna etiketter här!