Överraska med hemgjord cider!
På sensommaren och i början av hösten brukar den mesta av alla frukt vara mogen. Då är det dags att göra egen cider. Att göra cider är enkelt och kul. Enklare än att brygga öl men tar längre tid att få god på grund av tiden cider ofta behöver för att lagra till sig. En bra sak med att göra egen cider är att du kan använda frukt som inte ser så kul ut eller till och med fallfrukten.
Att göra cider med Det Lilla Köksbryggeriets ciderkit bygger på att du har egen äppelmust, har du inte det har vi ofta äppelmust till försäljning då det är säsong. Kolla in vår avdelning för ciderprodukter.
En kort guide för att göra egen cider
- Börja med att samla äpplen. Vill du ha 4 liter must behöver du ca. 8 kg. äpplen.
- När frukten är på plats ska den tvättas.
- Efter tvätt ska den krossas och sen pressas till must. Är du intresserad av att köpa produkter för att krossa och pressa äpplen kan du kolla in här.
- När musten är färdig bör den pastöriseras så att inte äpplenas egna bakterier påbörjar jäsningen. Vi rekommenderar att tillsätta köpt jäst istället för att låta äpplena vildjäsa. Det går såklart att vildjäsa den opastöriserade musten utan köpt jäst men det är svårare och riskerar att inte bli allt för bra. När musten är pastöriserad häller du i den i ett jäskärl och sen matar du den med jäst. Vi kan varmt rekommendera en helt vanlig engelsk ale-jäst, men annars kan du välja en specialjäst för cider.
- Låt sen jäskärlet stå i ca. 14 dagar eller tills den har jäst ut.
- När cidern har jäst ut är det dags att flaska. Ofta dricks cider med kolsyra, vilket du enkelt fixar genom att ha i 3-4 krm strösocker i varje flaska (33 cl.) så fixar jästen som är i cidern kolsyra.
- Låt sen flaskorna stå så länge du bara har tålamod att vänta. Om man bara väntar några veckor är det risk att cidern har en smak av jäst, men väntar man ut flaskorna smakar cidern mer som mousserande vin efter ca. 6 mån. Cidern blir sen bara godare ju längre man låter den stå till sig.
Lycka till!